recept Orak Arik

 

roerbakgroenten met roerei

 

Het klinkt bijna als een toverspreuk! Het is echt een makkelijk gerecht om te maken, dus jij tovert dit ook echt zo op tafel. Lekker knapperige groenten met ei. Meestal met wortel en kool en bosui, maar je kan ook hier variëren met wat jij lekker vindt.

 

4 personen

45 minuten

 

Wat heb je nodig?

 

  • snijplank
  • scherp mes
  • rasp
  • wok

 

en verder

 

  • 2 sjalot uitjes
  • 1 witte ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers (of 1 als je niet van pittig houdt)
  • 3 eieren
  • 1 grote wortel
  • halve witte kool, spitskool of Chinese kool
  • 3 stengels bosui
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel witte peper
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels bouillonpoeder (kip of groenten)
  • 1 eetlepel sojasaus 
  • scheutje zonnebloemolie

 

Laat jouw magie maar zien!

 

Stap 1: Snijd de sjalotjes, de witte ui, knoflook en pepers in kleine stukjes.

Stap 2: Snijd de kool en de bosui fijn en rasp de wortel.

Stap 3: Verwarm de zonnebloemolie in de wok en bak als eerste de sjalotjes. Daarna mag de witte ui erbij en als deze zacht is gooi je de knoflook en de pepers erbij.

 zout, witte peper en bouillonpoeder en suiker toevoegen en op matig vuur voor 5 minuten bakken. Wel blijven roeren anders bakt het aan.

Stap 4: De geraspte wortel meebakken. De wortel zal een beetje verkleuren en wat zachter worden. Als dat gebeurt mogen de 3 eieren erbij. Zodra die in de pan zijn ga je heel hard roeren. Het ei gaat stollen en je krijgt allemaal kleine stukjes ei.

Stap 5: Gooi de fijngesneden kool en je bosui erbij en weer goed roeren en bakken.

Stap 6: Als allerlaatste 1 eetlepel sojasaus toevoegen en bak totdat alles goed gemixt is en de groenten nog een beetje knapperig zijn.

 

ideaal groentegerecht voor bij de Nasi Rames

 

De herkomst van Orak Arik?

 

De precieze herkomst van orak arik is niet helemaal duidelijk. Wel is het duidelijk dat het een Indonesisch roerbakgerecht is.

Er zijn wel hints te vinden in de naam. "Orak" betekent in het Indonesisch niet direct iets relevants voor koken. "Arik" kan echter duiden op "scrambled" [vertalen naar Nederlands: roerei]. Dit past bij het gerecht, dat immers bestaat uit roerei met groenten.

Het is dus waarschijnlijker dat "orak arik" een Indonesische term is ontstaan uit de bereidingswijze (scrambled) dan dat het verwijst naar een specifieke regio in Indonesië.